Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

Valtakunnallinen

Ehdotus vanhojen metsien kansallisiksi kriteereiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Kriteereitä on valmisteltu, koska EU:n biodiversiteettistrategian mukaan EU:ssa jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on suojeltava tiukasti. Suojelun toteuttamiseksi on määriteltävä, mitkä metsät ovat luonnontilaisia metsiä ja mitkä vanhoja metsiä.

EU:n biodiversiteettistrategia ei tee suojelun suhteen eroa omistajaryhmien välille, joten pyrkimys suojelun lisäämiseen koskee myös yksityisten metsänomistajien metsiä. Vaikka julkinen keskustelu on painottunut valtionmaihin, ehdotetut vanhojen metsien kriteerit koskevat käytännössä myös yksityisten metsänomistajien metsiä. Puunostajat ovat julkisuudessa ilmoittaneet, kriteerit täyttävät kohteet eivät kelpaa puunhankintaan. Kohteiden jääminen puukaupan ulkopuolelle tarkoittanee monissa tapauksissa sitä, että todennäköisimmäksi ansaintamahdollisuudeksi jää kohteen suojeleminen suojelusta maksettavia korvauksia vastaan.

Hallitusohjelmassa todetaan yksityismetsien suojeluun liittyen seuraavaa: ”Yksityisten metsänomistajien omistamien arvokkaiden metsäkohteiden suojelua jatketaan vapaaehtoisuuteen eli METSO-ohjelmaan perustuen. Yksityisten metsänomistajien tietoisuutta erityisen suojeluarvon omaavien metsien suojelumahdollisuuksista lisätään.” Hallitusohjelmakirjauksen kanssa yhteensopivasti hallituksen edustajat ovat julkisuudessa ilmoittaneet, että yksityismailla myös vanhojen metsien suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen.

MTK pitää hallituksen valitsemaa vapaaehtoisuuden lähtökohtaa ainoana oikeana toimintatapana. Järjestö on kuitenkin puunostajien kannanottojen perusteella huolissaan siitä, voiko suojelun vapaaehtoisuus aidosti toteutua. Joka tapauksessa valtion budjettiin on varattava riittävät resurssit METSO-hakemusten käsittelyyn ja korvausten maksamiseen.

Lausuntokierroksella olevan ehdotuksen mukaan metsän tulisi täyttää useampia kriteereitä ollakseen vanha metsä. Pääkriteerit, joista kummankin tulisi täyttyä, olisivat metsän valtapuuston keski-ikä ja kuollut puu. Täydentäviä kriteereitä olisivat metsikön alkuperä, rakenteellinen monipuolisuus, elinympäristöpuut ja indikaattorilajit. Täydentävistä kriteereistä vähintään kahden tulisi täyttyä. Lisäksi ehdotukseen sisältyy rajauksia, joiden mukaan aktiivisessa metsätalouskäytössä olevat metsät eivät kuuluisi vanhan metsän määritelmään piiriin ja vanhan metsän kohteen olisi oltava vähintään tietyn kokoinen.

MTK antaa asiassa lausunnon, jossa tuodaan tarkemmin esiin järjestön kannat vanhojen metsien kriteereihin ja kriteerit täyttävien kohteiden suojelun toteuttamiseen liittyen. Lausunto tulee olemaan luettavissa MTK:n nettisivuilla.

Anna-Rosa Asikainen
Juristi, luonnonsuojelu
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ajankohtaista

  1. MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta       

    MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta

    Valtakunnallinen

    MTK:n metsäjohtokunnan mielestä metsäyhtiöiden sitoumukset esimerkiksi nykyistä leveämpiin suojavyöhykkeisiin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle. ”Luontoarvot on syytä ottaa osaksi puukauppaa.

    Lue lisää
  2. Ehdota ansioitunutta metsänhoitoyhdistystä Vuoden Kymppi -palkinnon saajaksi

    Ehdota ansioitunutta metsänhoitoyhdistystä Vuoden Kymppi -palkinnon saajaksi

    Valtakunnallinen

    Ehdota Vuoden kymppi -palkinnon saajaksi metsänhoitoyhdistystä, joka on tehnyt sinuun positiivisen vaikutuksen. Ehdotuksia voit jättää aina 22. syyskuuta saakka.

  3. EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanoa kohti – edunvalvonnan kärkenä järkevyys

    EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanoa kohti – edunvalvonnan kärkenä järkevyys

    Valtakunnallinen

    EU:n ennallistamisasetus tulee pian voimaan, sillä se on hyväksytty sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaita edustavassa neuvostossa. Voimaantulon myötä asetuksen toimeenpano on Suomessakin aloitettava. MTK on tehnyt asiassa aktiivista edunvalvontaa jo usean vuoden ajan. Vaikuttamistyö jatkuu myös toimeenpanovaiheessa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset