Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

Valtakunnallinen

Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.

Puun hintataso lisää kiinnostusta

Metsätutka-kyselyn mukaan metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on noussut, sillä ensi vuodelle puunmyyntiaikomuksia oli liki 40 prosentilla metsänomistajista. Yllättävää on myös kiinnostus puukauppaan tämän vuoden aikana, vaikka vuotta ei ole enää paljon jäljellä. Varmasti myyvien osuus on historiallisen suuri (12 %), kun esimerkiksi vuotta aiemmin lukema vastaavaan ajankohtaan oli huomattavasti alhaisempi (7%). Puun myyntipäätökseen vaikuttavista tekijöistä puun hintatason merkitys on noussut uudelle tasolle. Jopa kaksi kolmesta vastaajasta mainitsee puun hintatason vaikuttavan myyntipäätökseen kuluvana vuonna.

”Puun hinnan nousu lisää kiinnostusta puukauppaa kohtaan huomattavasti. Teollisuudellekin tämä on hyvä viesti, että kyllä puuta saa rahalla”, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.

Kiinnostus puunmyyntiin korostuu erityisesti metsänomistajilla, jotka ovat ammattiaseman mukaan aktiivimaanviljelijöitä, sillä reilusti yli 60 prosentilla vastaajista on puunmyyntiaikomuksia ensi vuodelle. Lisäksi nuorempi metsänomistajapolvi (alle 45 v.) on kiinnostuneempi puukauppoja kohtaan kuin iäkkäämmät metsänomistajat.

Luottamus talouteen kohentunut

Metsätutka-kyselyssä seurataan myös metsänomistajien luottamusta talouteen. Se osoittaa, että metsänomistajien luottamus talouteen on noussut selvästi kahdesta edellisvuodesta. Nuoremmilla metsänomistajilla on vastauksien mukaan korkein tulevaisuusluottamus omaan taloudelliseen tilanteeseen vuoden aikajänteellä. Metsätutkan tulokset ovat linjassa Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorin kanssa, joka osoittaa kuluttajien luottamuksen talouteen kasvaneen viime vuoteen verrattuna.

”Metsätutka-kysely osoittaa, että puun hintojen noustessa taloudellinen tyytyväisyys lisääntyy metsänomistajakunnassa ja toisaalta puuta tulee kasvavassa määrin markkinoille teollisuuden tarpeisiin. Näinä aikoina onkin koko metsäsektorin kannalta tärkeää, että metsänomistajat luottavat tulevaisuuteen ja uskaltavat investoida metsiin”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä syyskuussa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 502, ja se kuvaa suomalaista metsänomistajakuntaa kattavasti. Vastausten virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamusvälillä. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen metsätilarakennetilaston mukaan 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy.

Ajankohtaista

  1. Ympäristötukea on mahdollista hakea esimerkiksi erityisen arvokkaille luontokohteille kuten puroille.

    Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa

    Valtakunnallinen

    Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.  

    Lue lisää
  2. Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Valtakunnallinen

    Suomen 52 metsähoitoyhdistykselle sekä niiden kehitysyhtiö Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MhyP Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

  3. Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Valtakunnallinen

    StoraEnson hakkuulla tapahtunut, raakuille tuhoisa lainrikkomus on tuomittava. Hämmentävää tapauksessa on se, että kyseisen harvinaisen tapauksen johdosta julkisuuden alttarilla on pyritty tuomitsemaan koko metsäsektori. Metsätaloudessa ympäristöarvojen huomioiminen on osa jokaista tehtävää toimenpidettä. Pelkästään puukauppoja tehdään kuitenkin vuosittain yli 100 000 ja valitettavasti kaikkia vahinkoja tai tarkoituksellisia rikkomuksia ei voida estää.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset